nuffnang

Tuesday, May 17, 2011

my heart (2)

4hari kemudian, kami pulang ke uni dan itu adalah hari pertama aku di uni baru..UNIVERSITI PANTAI TIMUR...
"yu..awk dh de semua buku??saya ada smpan lagi buku2 sem lps..awk nak, ambil je la.."
"k.."
"yu.."
aku tdk mnjawab. sekadar memandangnya..
"ayu.."dia memanggil aku sekali lagi..
"ye.."
"nape??"
"nape ape?"
"nape awk camni??"
"camne??"
"Awk dingin dgn saya.."
"xde la..saya mmg camni.."
"awk xblh trime saya husband awk??"
kedengaran sayu suara shah..
'maafkan saya, awk..saya x mntak nak camni..'namun, kata2 itu cuma terluah di dalam hati..
shah mengeluh..
"awk...dah ada boyfriend??"
"nape tanya??"
"saja..mgkin saya perampas.."
"awk xde girlfriend??"
shah menggeleng..
"xde??"aku inginkan kepastian..
"bukan la..ramai..haha"
"ek??dah tu nape kawen ngn saya??"
"main2 je la..saya xde girl la"
"ye la tu.."
"kalau ada, nape saya kawen ngn awak??"
aku mendiamkan diri..
"awk xjwb saya tnya.."
"apa??"
"bf awk??"
"kalau ada??"
"saya mntak maaf.."
sikap shah kala itu sedikit sebanyak menyentuh hati aku.aku memandang shah..sayu..
kemudian dia senyum..
"saya xnak n xkan paksa awak trime saya..tapi y not kalau kita jadi kawan?? kita xberkenalan lagi kan.."
shah menghulur tangan seperti mahu bersalam dgnku..
"saya amirul aqashah bin hisham..panggil saya shah.."
aku tergelak kecil..perlu ke sampai camni??namun, aku menyambut tangan shah..
"saya ayu ariena bt azlan..panggil ayu.."


minggu pertama di uni baru, semuanya ok..dlm seminggu ni, ada la 2,3 kali kot bertembung dgn shah sewaktu pertukaran kelas..kami cuma bertukar 


senyuman je..setakat ni, rahsia perkahwinan kami masih selamat.
suatu pagi minggu, aku menerima 1sms dari number yg x dikenali...
'salam ayu..awak ada note kelas semalam x??'
'awak sape??note ape??'
'ni saya la..akim..note utk semua kls semalam la.'
'ada..nape??'
'nak pinjam, boleh??'saya xpegi kls semalam..'
'ok..'
'jmpa kat cafe dpn blok awak kol12 nnt k..'
'ok'




n tghari itu aku ke cafe..dari jauh aku nmpak akim..
"hai..lama tunggu??"
"eh..hai..xde la..baru je.."
"nah..ni note tu.."
"thanx..erk..dah makan??"
"belum..nak tapau je..mkn kat bilik.."
"alaa..nape lak..jom la mkn sama.."
"kita??"
"yela..saya blnja.."
"ok.."


selepas mkn, aku terus balik ke bilik...tiba2 handfon aku berbunyi..
'1 sms received..' shah??
'kenyang makan??' pe hal lak dgn dia ni??
'nape ni??'
'sape tadi??'
'classmate..'
'oo..'
'nape??'
'jom dinner mlm ni??'
'nape??'
'salah suami nak ajak isteri dia mkn??'
'saya bz la..'
'bz sgt ke??'
'ada group discussion...'


keesokan harinya, mama shah call aku..
"assalamualaikum ma.."
"waalaikumussalam..ayu..buat apa tu??sihat ke??bila nak balik??"
"ayu sihat ma..insyaAllah nnt..bz dgn assigment skrg..ada projek yg nak kena hantar..mama sihat??
"sihat yu.."
"papa watpe??"
"papa biasa la..bz dgn krja pejabat dia..ha..camne dinner semalam??"
"dinner??"
"dengar crita shah dpt hadiah special dari ayu..puas mama tnya, dia xnak gtau..dia ckp, kalau nak tahu, tanya ayu sndri.."
"h..hadiah??" aku bingung..x faham apa yg mama ckp..
"xde la..semalam, mama ajak shah dgn ayu balik rumah, nak celebrate bsday dia kat rumah, tapi dia kata dah janji dgn ayu..dia ckp, ni 1st bsday dia 


dgn ayu..mama ok je..tu yg shah nak..dia pun mcm hepi je.."
besday shah???
"erk..owh..ye ma.."
"ayu kasi apa kat shah??dia mcm hepi sgt je.."
"erk..xdepe pun ma..bnda biasa je..ayu..ayu xtahu pun ma ajak kami balik clebrate kat umah??"
"dah bnda xjadi..shah xgtau la tu.."
"owh..xpe la ma..weekend ni ke, insyaAllah ayu ajak shah balik k.."
"ala..xpe yu..mama faham..student, bz memanjang..mama xkisah pun..pelajaran tu yg penting.."
"ye ma.."
"k la yu..papa dah balik kot tu..nanti bila2 kita borak lagi k..kirim salam shah.."
"insyaAllah ma..kirim salam papa k.."


alamak..besday shah ke semalam?? terbit rasa bersalah kat shah..pe punya isteri la aku ni..aku menaip sms ke number shah..
'salam awak..happy belated birthday..sori sgt..lupa..'seminit kemudian shah membalas..
'salam..thanx..lupa ke xtau??' actually mmg aku xtau pun..
'lupa..nape xbalik makan kat umah??nape tipu mama'
'salah kalau saya bagi alasan nk makan dgn isteri saya??habis tu saya nak ckp isteri saya xnak kluar makan dgn saya??'
'maaf sgt wak..' aku mula serba salah..
'xpe..saya faham..'
'jom..saya blanje awk mkn mlm ni..'
'thanx tapi saya ada meeting mlm ni..'
'jom laa..'
'saya bz..'
'kol 8mlm..saya tunggu sampai awak dtg..bye..'


(bersambung)

10 comments:

  1. wah... bagus betol imaginasi ayyin ni.. trus kan!!!!
    best2...

    ReplyDelete
  2. baca ni nak nangis plak..tmbah tmbah ngan lagu sedih ada..huhu

    ReplyDelete
  3. kak ayyin ! pendek citer nie . . nak lagi boleh sambungan nie ? - HHa

    ReplyDelete
  4. haha..coming sooonnnnnnn!!!!!!!!!!!! :)

    ReplyDelete
  5. HHa . . thanks kak ayyin ! :)

    ReplyDelete