nuffnang

Tuesday, March 22, 2011

my heart (1)

aku kena kawen??aku???aduyai..tamat la hidup aku...mama pun, beragak la sket..aku baru 20thn dah kena kawen??
pilihan parents lak tu..nape ni??mama ngn papa dah xnk jaga aku ke??terbeban sangat ke mereka nk jaga satu2nya anak mereka ni..
aku nk cari hubby sendiri la...mama ada kasi gambar tapi aku x tengok pun..aku biarkan je kat dlm laci..
ok..bagos kawen..tapi kenape tiba2 sgt??
papa nk kawen kan aku dgn anak kawan baik dia..motif???permintaan papa kpada kwn papa yg tgh sakit, nak tengok cucu dia kawen..
ok..aku tau prmintaan org tua lg2 yg tgh sakit, better kalau tunaikan..tapi kenapa aku yg bernasib baik sgt??
dah xde pmpuan lain ke??aku bukannya baik sgt pun..xtau masak, degil..tp aku gak yg kena??
apa2 pun aku xde pilihan..papa wali n papa lg berhak..tarikh nikah kami hujung bulan depan..


"bukk!!" alamak..bala apa lak ni..
"sori..sori wak.."aduyai..cane aku boleh telanggar mamat kat depan ni..habis basah baju dia dgn air milo aku..
"wei..lesu laa...jalan x nampak org ke??"
"erk..sori2.."
"sori je??"
"hbs tu??nk saya cucikan baju awak??"
"lagi kotor ada la nnt.."kurang ajar yg amat..xbertamadun punya bahasa..
"saudara..kite org melayu..ada adab.." dan kali ni, aku tambah lagi air milo pada baju dia dgn mee goreng yg belum aku makan..
"woi!!"
"lesu..lain hari kita bincang harga baju awak k..saya bz hari ni..maaf.."dan aku terus berlalu..
padan muka n puas hati..haha
"woi!!bulan penuh ke??!!"aku dgr dia menjerit dari belakang..tapi aku x mengendahkannya..
bulan penuh pe lak..baru semalam aku mandi wajib..aishh..
sape suruh wat hal ngn aku time aku badmood..tapi aku rasa mcm pernah nampak je boy tadi..
ala..bia je la...


lupa lak..mama ckp, nama bakal suami aku tu amirul aqashah bin dato' hisham..n malam lusa pertemuan kami diaturkan..
mama ajak mereka sekeluarga mkn mlm kt rumah kitorang..


'ding dong!!!'
"ayu..tetamu kita dah sampai kot..jom.."mama mengajak aku ke ruang tamu bagi menyambut kdatngan tetamu yg sangat dihormati itu..
aku bersalaman dgn uncle dan aunty...dan..alamak..nape mcm knl je boy ni??aishh..berkerut keningnya memandang aku..dan...
"awak??bulan pen..."aku menendang kakinya sebelum dia menghabiskan ayat itu..dia ni memang xde tatasusila betul laa...
"eh shah..masuk la..knapa dgn kaki tu??"
"eh..xde pape aunty..jatoh main futsal ptg tadi.."
"shah g main futsal??bila pulak gi main ptg tadi??" haha..kantoi kat mama dia!!!dia cuma tersenyum pada mama..haha..padan muka..baru tau sape aku..
aku dgn shah mengekori mama, papa, aunty n uncle dari blakang..
"ish..awk ni teruk la..xkawen lagi pun dah dera saya??"aku dengar shah berbisik di telinga aku..dan aku memandangnya dgn muka mengejek..
"nape??best??"alamat kiamat dunia aku kawen ngn mamat ni...
dan mlm tu mcm2 kami bincang..yela..kawen express la kata kan..selepas kawen nanti, aku akan berpindah 1 uni dgn dia..kebetulan kitorang 1 course tapi dia senior 1tahun dari aku..papa mncadangkan kami pergi honeymoon ke luar negara tapi aku menolak dgn alasan masih blaja..so, honeymoon kami, aku mintak nk g cameron highland je..tu pun tunggu cuti sem..aku rindu nak gi butterfly farm kat stu..tapi honeymoon ke???ish~~~


akhirnya tarikh keramat itu tiba..majlis simple je n cuma dihadiri saudara terdekat..aku dgn shah bersepakat utk merahsiakan perkahwinan ini dari pengetahuan kawan2 di universiti..xmau kecoh..dan mlm pertama aku sebagai isteri org..seingat aku, tu kot mlm yg plg menakutkan..
aku sengaja masuk lambat ke bilik..agak2 shah dah tidur..tapi, boleh pulak, bila aku masuk, dia dok tengok cartoon kat disney channel n gelak sorang2..
"erk..nape xtidur lagi"
"tunggu awak..kan mlm jumaat.."jawapan dia tu buat aku terkejut katak..aku memandang mukanya yg xde perasaan tu..biar betul dia ni..mati aku..
"saya cuti.."tu je alsan utk selamat..
"ek??tipu..tadi awak solat.."aduyai..pe aku nk buat ni..
"yu..tolong siapkan tempat tidur.."dan shah bangun menuju ke toilet..
tetiba mataku terasa hangat..takut..aku terkejut saat shah keluar dari toilet..
"npe terkejut sgt ni??"shah menegur ku..
"xde pe.."
"dah siap????" aku mcm org xtentu arah..
"erk..nk g toilet.."aku bangun menuju ke toilet..lama aku termenung d dlm toilet..aku menyapu air mata yg mengalir dipipi..
selepas 20minit mungkin, perlahan2 aku membuka pintu toilet..kelihatan shah nyenyak tidur berbantal n berselimut di atas permaidani bilik kami..aku menarik nafas lega..
'maafkan saya, awak..'bisik ku d dlm hati..
(bersambung)

18 comments: