nuffnang

Thursday, February 3, 2011

light in the darkness


dah 2 thn aku hidup dlm kegelapan..aku hilang pglihatan masa aku form4 akibat dari kemalangan jalan raya yg dah ragut nyawa kedua org tuaku..
aku anak tunggal..so, lps kematian ayah dan mak, hidup aku kosong, terumbang ambing dan segelap penglihatanku..
aku tinggal dgn ibu saudaraku. di sekolah, sebelum aku hilang pglihatan, setiap hari aku akan menerima note n coklat dari some1 yg aku xtau sape..
tapi aku suka perfume dia..bau melekat kat note..n bila sembuh dari kecederaan dan kembali bersekolah dlm keadaan buta, 
note n coklat tdk aku trima lg..tiada lg bau perfume tu n aku xtau siapa pengirimnya..
dan selepas spm, rezeki menyebelahiku kerana aku dtawarkan mnyambung pelajaranku di kolej matrikulasi negeri9 di kuala pilah..
aku juga bernasib baik kerana di matriks aku kenal kawan2 yg baik hati dan sgt membantu..
terutama seorang lelaki yg hanya aku kenali sbgai aliff.aku xpnh tau nama penuhnya n xtau bagaimana wajahnya..
tapi aku sgt mengenali hatinya..hati yg sgt ikhlas menghulurkan persahabatan kpadaku..ramai kwn pmpuan ckp aliff hensem..
ala2 sorang pelakon tu..lupa pulak nama dia....tapi xtau la..aku xkisah pn cmne rupa dia..bukan aku blh nmpak pn..
aliff classmate aku..aku kenal dia masa 1st day aku kt mtriks..


"erk..awak..awak..dompet awak tercicir.."
aku terdengar 1 suara mnjerit..tapi aku terus berlalu..
"awak yg pakai baju hijau..dompet awak tercicir.."
aku pakai baju apa ek hari ni??
tiba2 ada yg mncuit aku dari belakang...aku menoleh sekadar..
"dompet awak.."perfume tu..bau perfume tu...aku tau bau tu..
"saya??"
"erk..alyaa??erk..m..maaf..saya xtau.."
aku tau dia terkejut melihat keadaan ku.aku cuma tersenyum..tapi mane dia tau nama aku??
"k. xpe..dompet saya ek??thanx k.."
aku terus berlalu..
"erk...awak.."
"saya ke??"
"nama saya aliff..blh saya tolong awak??"
"tolong pe??"
"hantar ke mana awak nk gi.."
"xpe la..saya dah biasa.."
"tapi better saya temankan kn..takut ada barang tercicir lagi.."
"hehe..then, ok..tapi.."
"ye..tapi apa??"
"mana awak tau nama saya??"
"erk..s..saya tau nama awak??xde la..nama awk pe??"
aku tau dia tipu..tp xpe laa...
"saya alyaa.."


mcm tu la kami kenal..masa tu mgu orentasi..tup..tup. dia classmate aku..so, mmg dia mcm pnjaga aku 8jam 1hari.mksud aku masa waktu kelas je laa..
dari nk gi kelas sampai la hantar aku tym balik kelas..so sweet of him..org ckp kami pasangan kekasih..haha..
xde masa pn nk kapel2..agak2 la aku yg buta ni nk kapel..


"alyaa..cuba teka apa ni.."
aliff mghulurkan sesuatu kepadaku.aku mncapainya, membelek dan mghidu..
"coklat??"
"haha...pandai.."dia mngambil semula coklat tersebut dan membukanya lalu mghulurkan padaku..
"mkn la.."
"thanks.." 
"most welcome.."
"hurm..ni vochelle bittersweet ke??"
"pandainye..hehe..yup..biasa mkn??"
"ada..masa skola dlu..slalu..coklat ni je.."
"selalu beli ek??suka coklat ni??"
"mmg suka coklat tapi bukan saya beli la.."
"dah tu sape kasi??"
"ntah.."
"pkwe ek..."
"ish..saya buta cmni ada ke yg nak??"
"ada.."
"sapa??"
"org la..haha"
"ngade tol.."


aliff..dia la cahaya aku..kat mana aku nak gi, dia sedia temankan..dia akan pimpin aku terutama masa nk lintas jalan..
he's MY ANGEL..
"liff..org ckp awak hensem..betul??"
"agak2??"
"ntah.."
"alaa..awak xtau ke??"
"x.."
"ish...saya yg plg hensem kat sni tau.."
"ek??"
"yup.."
"tapi awk xde mkwe pn.."
"sapa ckp xde.."
"sape??"
"sape ape??"
"mkwe awak laa..ish..blurr"
"org laa.."
"ye..tau..tp sape??"
"ada laa.."
"dia xkisah??"
"pe??"
"awak slalu dgn saya??"
"ek??saya slalu dgn awak ek??"
"jgn la main2.."
"haha..dia pn slalu dgn saya la.."
"ek??"
"ye kot..haha.."
"kot??"
"kot..hahaha.."


selama aku kenal dia, dia sgt misteri..aku xtau apa2 background pasal famili dia..bila dtanya, dia pasti mengelak..


dan akhirnya kami juga ditawarkan ke UPT yg terletak di pantai timur malaysia....course sama lak tu...


"cane kita blh sama lg??"
"kan saya dah janji nak jaga awak.."
"tapi awak ckp nk jadi engineer..nape apply bach. english.."
"alaa..xsalah kn..ok pe course ni.."
"hurm..pe motif awak??ketepikan cita2 awak??"
"saya nak jaga awak.."
"haha..gila..muka awk pun saya xtau cane.."
"k..saya tunggu awak dpt lihat semula, pastu tengok saya, pastu trima saya.."
"aliff.."
"what??"
"saya lihat semula??nonsense.."
"kan doc ckp klu ada penderma..bmkna ada pluang lg la tu.."
"dah la..jgn pk bnda yg xpasti.."
"tapi sebenarnya awak dah cukup sempurna alyaa..awak sgt sempurna kat hati saya.."


"ish..pe ni pakai tudung kuar rambut.."
"mane??"
"belah kiri.."
"oo.."aku cuba betulkan..
"ish..meh sini saya betulkan.."
aduyai..even aku xnampak, tapi aku hrp muka aku x merah..
cuak dowh...cuak gle...mcm menggigil je tgn dia..sejuk lak tu..
ishh..xkn dia cuak gak kot..chill alyaa..chillex!!


kdg2, dia akan suapkan aku mkanan..he treat me like a baby..


"ya..tumpah tu.."
"mana??"
"haha.."
"nape??"
"awak suka tnya kt mana.."
"haha..agak2 mcm saya nmpak la kn..haha"
"mcm budak2 la mkn tumpah..meh sni saya suap.."
"alaa..agak2 la..org tengok.."
"laa...bia la dorang..xkaco dorang pun.."




hmm..notes kuliah, tiap2 hari dia akan bacakan utk aku utk aku trjemahkan ke dlm tulisan Braille..



"ya..jom outing weekend ni.."
"saya??"
"yup.."
"outing dgn saya??"
"ye..why??"
"haha..awak salah ajak org ke??demam ek??"
"nope..mmg saya nak ajak awak cik alyaa.."
"awak..saya buta kan.."
"so, what the problem??"
"problemnya saya buta..lg baik saya dok sni je laa.."
"ek??baru ingat nk blanje awak mkn.."
"mkn pe??"
"kfc.."
"ek??"
"ye.."
"tapau laa..."
"nope..jom kuar.."
"tapi.."
"ala..saya ada la..saya jnji saya jaga awak.."
"ok..jaga saya tau.."


n masa kuar, jalan dgn aliff, aku terlanggar seseorang..aku tjatuh..aliff memaut lengan ku..
"woi..buta ke??"
"erk..sori.."
"wei bro..agak2 la sket.." aku dgr suara aliff membela..
"ala..kalau dah mkwe buta jaga la betul2..."
dush!!bunyi mcm tumbukan..mereka bergaduh??


"liff..aliff..dah la tu..aliff..mana awak."
aku panik..apa patut aku buat?? aku hanya berdiri di situ..tiba2 aku ditolak dan..terjatuh..
sakit..
"ouch.."
"alyaa..sorie..sorie..awak x apa2??"
"saya ok..awak gaduh ek??"
"erk..xde la.."
"jgn tipu saya.."
"erk..boleh bangun??"
dgn sedaya upaya aku cuba berdiri.."
"yaa...sori sgt.."sayu suara aliff..
"ye..xpe laa..saya ok.."
"erk..awak..stop..jalan besar..de kereta..kjap2."
nape??nape dia xpimpin aku??dia mcm sedaya upaya mengelak dari tersentuh aku..


"liff..awak sakit ke??"
"erk..xde la.."
"awak lain.."
"mana ada"
"hati saya xbuta la awak.."
"yaa..dah sampai hostel awak..saya balik dlu k.."
"ok.."
"take care..jgn lupa saya.."what??pe dia ckp??dia lain laa..


"liff.."tapi aku dpt dgr kakinya terus melangkah..
knapa dgn aliff??


esoknya, aku bersiap nak pergi kelas mcm biasa..


"erk..alyaa.."
"eh..ina ek.."
"ye..aliff xdpt dtg kot hari ni..dia mnta saya temankan awak.."
"tapi..nape??"
"xtau..dia call saya pagi tadi.."
"oo..ok.."


mane aliff????
dan mulai hari itu, aku truskan life aku tanpa aliff..rasa kosong, sunyi n rumit..
aku bnyak menghabiskan masa bersendiri..


dan 2 minggu berlalu, aku menerima berita bahawa aku telah mndapat penderma..
syukur kepada Mu Ya Allah..namun kegembiraan ini xdpt aku kongsi dgn aliff..
aliff, saya rindu awak..nape awak tiba2 hilang..
menurut doktor juga, kos pembedahan aku itu telah diselesaikan..bila ditanya, doktor enggan memberitahu di atas prmintaan org tersebut..
mula2, aku enggan menerima pembedahan itu tetapi pmbedahan itu merupakan wasiat dari org yg telah selesaikan kos pmbedahan..
so, bermakna, org tu dah xde la??
jadi, aku terpaksa bersetuju..
3hari kemudian, pembedahan dijalankan..segalanya berjalan dgn lancar..
dan seminggu kemudian, balutan mataku dibuka..doktor menguji penglihatan ku dan disahkan ok..
hari ini aku dibenarkan pulang..
sebelum itu, doktor memberikan aku sepucuk surat dan 1 bungkusan kecil..bila aku tnya siapa pengirimnya, doktor hnya tersenyum..


sampai di rumah, perlahan2 aku membuka surat tersebut...bau itu...bau yg menggetar hati aku..
coretan kemas di atas kertas berwarna biru..disertakan juga sekeping gambar..aku menatap gambar tersebut..gambarku bersama seorang lelaki..
nampak mesra sgt..


'assalamualaikum.. alya natasya yg saya kasihi..


dah lama saya xkasi note or surat utk awak..rasanya dah lebih 2thn kan..
awak masih ingat saya??dulu masa form 4, saya selalu kasi coklat utk awak..saya tau awak mkn coklat tu kan??
thanks..saya takut nk berhadapan dgn awak..
sebenarnya saya yg menyebabkan kedua ibu bapa awak meninggal dunia..maaf sgt..saya x sengaja..
hari tu saya tension lepas tau pasal sakit saya..saya bwk moto laju..
saya cuba potong kereta yg ayah awak drive..mgkin terkejut n mengelak dari saya, kereta ayah awak terbabas dan menyebabkan awak
kehilangan kedua org tua awak dan juga pglihatan awak..
saya mntak maaf..
sbenarnya saya sgt suka awak dari sekolah menengah lg..tp saya xde kekuatan nak gtau awak..
lps kemalangan tu, saya rasa bersalah n xtau camne nak hadapi awak..
saya mntak maaf alyaa..
so, sbb tu saya tekad nak jaga awak selagi saya mampu..saya ketepikan cita2 saya sbb tu xperlu utk saya..
saya tau saya xhidup lama dah n mgkin cita2 tu xperlu utk saya..
saya mghidap HIV..
itu la yg mghancurkan hati saya sehingga saya jadi pnyebab kematian ayah n mak awak..
sbb tu saya xpimpin awak lepas bergaduh hari tu..badan saya luka masa tu..
n sbb tu saya dah berhenti belajar..luka saya xkan sembuh alyaa...
alyaa..saya mntak maaf..
saya mntak maaf sbb terlanjur menyayangi awak..
saya tau saya xlayak nak syg awak..
n utk menebus kesalahan saya, saya dah selesaikan kos pembedahan awak..harap awak sudi terima..
tu je saya mampu lakukan..kalau saya boleh tukar hidup saya dgn nyawa ibubapa awak, saya sanggup..
n kalau saya xhidap HIV, dah lama saya kasi mata saya utk awak..
so, selama kita kenal n kawan, saya dah janji nk jaga n jadi mata utk awak..
awak baik..n awak dah kasi semangat utk saya hadapi sakit saya..
saya xtau camne nk ucap terima kasih utk awak..
apa pun, terima kasih yaa..
n 1 more, masa awak trima surat ni, saya dah jauh dari awak..
xperlu la awak tau d mana saya..saya nk habiskan sisa2 hidup saya sendiri..
dan dgn surat ni, saya sertakan coklat terakhir dari saya, juga gambar2 yg kita pernah ambil bersama..
coklat bittersweet ni ada makna tau..xpernah ke terpike nape saya kasi yg bittersweet je??
rasa bittersweet kan pahit n manis..n dats life..
dlm life, ada pahit n manisnya..
so, enjoy ur new life n take care..


i love u alyaa...


with love..
aliff.. '

aliff..dia lah cahaya saat aku gelita...ibarat lilin yg padam bila munculnya cahaya..

21 comments:

  1. bez sis.......if only i can be the man(aliff) for my girl...huhu.....

    ReplyDelete
  2. :)
    try la jadi...gurl suka sgt boy caring pasal dia..gurl phm boy dlahirkan seiring dgn sifat ego..so, dats y, gurl sgt hargai klu boy tu sanggup letak tepi dia punya ego..

    ReplyDelete
  3. bez gler cter ni...trselit gak rse sedih sal daq pompuan tu...p daq laky seowg yg brtanggungjwb...nice story..like it..:-)

    ReplyDelete
  4. cWeeT La p'wTkan aLiff 2 eVen dYe dA wAt cOmetHinG baD,..bEst dPt bOyz Like dAt,..
    OveraLL bEst gLer cTer nY kaQ aYyin,..

    ReplyDelete
  5. thnx kak....i will try to be/......hehe...

    ReplyDelete
  6. kak ayyin, best sgtsgtsgt entry nih :)

    ReplyDelete
  7. salam..

    cerita yang menarik dan berbakat menulis..sedih juga

    ReplyDelete
  8. sedih nye.. hmmmm..i h0pe i will get s0me1 like that boy.. :')

    ReplyDelete
  9. nice story.. tp nk tnya ny.. story ny based what?? atw rekaan sja?? ^_^

    ReplyDelete