nuffnang

Saturday, December 18, 2010

the 1 n only (1)

aku start kenal dia beberapa tahun yg lepas..
perkenalan kami sgt simple or myb kebetulan..
tapi itulah yg menjadi detik permulaan yg sgt2 bermakna bagiku.

lepas kelas pagi masa aku kt matrix 2thn lps, baru aku sedar yg handfon aku xde dgn aku..
merata aku cari smpai la dlm tandas..kecoh 1 aras n kelas fon aku hilang..
sampai la de sorang member gtau aku dia dpt 1 pnggilan fon dr sorang boy ckp ye jmpa fon aku..
tp camne aku x terpike nk call je nombor fon aku??mamai sangat..nasib baik la boy tu baek ati sgt2 kn n call kwn aku..
mmg la fon murah je...tp penting yg amat!!
balik pada fon tu, rupa2nya aku tertinggal masa breakfast kt cafe..hujan..tgn penuh ngn buku n payung..n habit aku, fon suka pegang kt tangan je.
padan muka.
so, bermula la detik perkenalan aku dgn si dia..kitorang jumpa kt taman..rupanya senior..i mean dia mtrix yg 2thn..n now 2nd year dia..
tp x kenal pn coz dia ambik fizikal n aku hayatr(biologi)..
dari fon tu, dia dh curi nombor aku..kuang asam punya laki..ish...tp biar je la..dia ckp tu kira upah sbb dia kasi fon tu balik kt aku..
then, ok!!

lps hari tu, aku truskan rutin ku mcm biasa..xde pn dia contact aku..tp dia agak hensem laa...kira taste aku gak la..huhu
seminggu lps kjadian, de nombor xkenal call aku..aku angkat je..rupanya mamat tu..

"hello..assalamualaikum..sape ni??"
"waalaikummussalam..ni saya..ingat x yg jmpa fon awak mgu lepas??"
"owh..ingat.."
"saya exco utk prs..nak mntak tolong boleh x??sbb saya xkenal sgt dak hayat.."
"k.insyaAllah kalau boleh..ape ye??"
"camni, prs ni baru je dtubuhkan..awak tau kn??so, nak ajak awak join n awak kena jadi ajk utk dak hayat..k??"
uish..ni dah mcm kes buli ni..
"erk.."
"plzzz..."
"ok."
"thanx..then, jumpa saya kt taman depan library esok."
then...dia trus letak...kerek nye..ishh..

so, dari situ, kami mula rapat..lepas 2 bulan, kami kapel..
happy sgt.dia dak basket..suka tengok dia main..
weekend, confirm la gi teman dia main..kdg2 join main gak..hehe..tp mmg aku kena buli laa sbb aku x pandai main..
de gak la dia ajak aku jog..gi gk la 2,3 kali..pastu aku malas..plg slalu kitorang kuar sama2..
pantang tengok rambut dia panjang or smpan misai n janggut, mmg aku bising..lunch mmg wajib ngn dia..
kdg2 pagi dia tunggu aku nk g klas..even bukan 1 course, tym dia rasa rajin sgt, dia gi hantar aku dlu..
dia sorang boy yg sgt2 perlukan sorang gurl utk support dia..n i'm that gurl..aku yakin dia sayang aku..
paling best, masa bday aku..mmg terok aku kena baling tepung n telur busuk..bau mmg semerbak la..haha..
sume keje pakcik tu laa...ish..kejam.tp mmg seronok sgt..yg xtahan, lpas kena baling, slumber je kami masok kedai..
1 kedai kami kasi bau telur..haha..pe pn, aku syg dia..

n hubungan kami hepi sgt2..aku lupa cmne panggilan pakcik-makcik ni mula..

"oi..pakcik!!bangun laa...subuh pn dah nk tinggal awak, tau x..dah2..bangun.."
"ngantok la wak..."
"BANGUN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!"
"oi makcik!!boleh pekak tau x..ye..bangun la ni..kpala sakit la..dah busuk..g mandi.."
"saya pulak..awak la busuk..org dah mandi la sayang...."
"yela2 sayang..hoho"
"pape je la...dahh...g solat!!"
"baek...."
tu la rutin aku tiap pagi kejutkan dia solat subuh..kalau x, hampeh..hmm....boyz.....

smpai la hari akhir kt matrix..n thats a day yg sgt teruk..aku akan jauh dgn dia..lepas exam, kami jmpa 4 the last..
dia hantar aku kt stesen bas..n flight dia lak pg besok..dia asal sabah..n aku perlis.tu la yg aku rasa terok sgt..
dia angkut barang aku masuk dlm bas..

"makcik..take care k..de pape gtau saya tau.."
aku angguk..boleh ag dia main2..hehe..aku senyum tp sebak sgt nk kluar suara
dia hulurkan aku 1 kotak kecik berbalut kemas.pada kotak itu,tertampal sekeping kad kecil..n dia trus turun..
setitis air mata aku mngalir juga..aku pandang dia melalui tingkap..aku nmpak dia call some1..tetiba fon aku brbunyi..
dia call aku rupanya..aku jawab panggilan tu tanpa suara..dia pandang aku dgn 1 senyuman..senyuman yg amat sayu...
"awak..nangis ea??buruk la wak..jgn laa..."
aku cuba utk senyum.namun, hati Tuhan je yg tau..
"haa...camtu la..plzz k..saya xde nak sapukan air mata awak..saya syg awak..camne saya nak lps awak pergi kalau awak nangis??
insyaAllah nnt kita jmpa..kn kita dh apply uni yg sama.. insyaAllah dpt."
aku xdpt thn air mata aku..tanpa hiraukan keadaan sekeliling, aku nangis semahunya..hujan turut mnemani tangisan aku..
dan bas itu bergerak n tinggal dia kt blakang..

perlahan2 aku membuka hadiah pemberian dia..sebentuk cncin silver dihiasi sebutir permata comel..
dan aku sarungkan d jari manisku..padan..aku membelek kad kecil pada kotak.

"sayang..
terimalah hadiah yg x seberapa ni..sebutir permata means u r the 1 n only..
n saya janji, 1day saya akan tukarkan cincin ni kpada cincin emas..
love,
your pakcik hensem"  (bersambung)

14 comments:

  1. amazing story..simple but still really meaningful..:(..waa..u make me wanna cry owh..since ive been through the same experience as u do..:(

    ReplyDelete
  2. wahh..1st komen yg ayin dpt..huhu..thanx..xpe..dari pngalaman, kita blh jadi lg matang :)

    ReplyDelete
  3. :)..kiut jer...cpt2 smbungkn cer ni..hheee...

    ReplyDelete
  4. yyin,bagus na cerite ni...
    napa tak buat buku...

    ReplyDelete
  5. cne yin nk wat bku klu dah publish sni..de ke yg nk beli nnt..huhu

    ReplyDelete
  6. penah rase cenie..kene berpisah nan s0me1 yg kite syg..kite kt lam bas n die kt lua..ya allah air mate jew yg jd peneman kite an ?? hmmmm.. :'(

    ReplyDelete
  7. ayin pnh..ayin kt luar, dia kt dlm bas..ye tgk ayin berdiri kat luar..ayin nangis..dr dlm bas, dia call ayin..kitorang ckp melalui hp even dia kt dpn mata..mcm tacing gle r tym tu..dpn mata je tapi rasa jauh sgt..

    ReplyDelete
  8. awwww...so sweet lah..hope you guys happpy together... :)

    ReplyDelete
  9. nice story sis..ermm..awak bersyukur kerana dia still lagi ada..tp sy..ermm..last jumpa dia 2 thun lepas..dia nk blik kampung..tp niq x leh nk antar dia..then dia balik sorang2 drive kete..and she got excident...meninggal krn ada pendarahan otak..

    3 bulan niq down..:(

    ReplyDelete
  10. mintak share ye

    ReplyDelete
  11. thanx allz..yup..share la.. :)
    darkniq..life xselalunya best..de yg xbest..sakit gak klu clash ngn kita n dia ada gurl lain..mmg la klu dia gi selamanya sgt sakit..tp klu dia hidup n kita nmpk dia ngn gurl lain???

    ReplyDelete